Monday, July 26, 2010

PERTANDINGAN BLOG 2010 - Entri 11

KETUPAT

Seperti yang sudah saya janjikan, saya akan berkongsi tentang resipi kuah kacang dan beberapa masakan lain yang biasa dihidangkan bersama ketupat

Kuah Kacang
Bahan-bahan :
  • 300gm kacang tanah
  • 6 batang serai
  • 2 inci lengkuas
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 15 tangkai cili kering, direndam
  • Segenggam udang kering, direndam
  • Asam jawa sebesar bola pingpong, dibancuh dgn secawan air
  • 2 sudu besar gula merah
  • 5 sudu besar gula putih
  • 1 susu besar garam
  • Air anggaran 400ml - 500ml
Cara- cara :
  • Kisar kacang tanah. Sebahagian besar dikisar halus, sebahagian kecil dikisar kasar.
  • Tumiskan semua bahan kisar sehingga naik bau dan agak masak.
  • Masukkan air asam jawa. Kacau dan tuangkan air. Biarkan mendidih sambil
  • dikacau sekali-sekala.
  • Masukkan kacang tanah, gula dan garam.
  • Biar terus menggelegak dengan dikacau sekali-sekala. Jangan risau sekiranya kuah kelihatan cair kerana lama-kelamaan ia akan pekat.

Rendang Ayam


Bahan- bahan :
  • 3/4 ekor ayam ( dipotong sederhana lebih kurang 7 ke 8 bahagian)
  • 1/2 buku lengkuas saiz kecil ( buleh digantikan dengan halia)
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 batang serai ( 1 batang dikisar, 1 batang lagi dititik)
  • 7-10 biji cili padi ( kalau nak pedas boleh ditambah)
  • 1 tin santan segera ( 400ml)
  • sedikit kunyit serbuk ( kalau guna kunyit hidup lagi sedap)
  • garam
  • 1 helai daun kunyit
  • ( kalau nak masukkan kerisik pun boleh juga, ros tak letak sebab kuantiti santan tu dah memadai)
Cara-cara :
  • Kisar halus cili padi, 1 batang serai, bawang besar, kunyit hidup dan lengkuas dengan sedikit air, kemudian curah dalam kuali, biarkan seketika.
  • Selepas itu masukkan ayam dan 1 batang serai yang dititik, biarkan air ayam kering sedikit baru masukkan santan. Sesuaikan rasa, masukkan garam.
  • Masak sehinga ayam empuk dan kuah agak pekat serta pecah minyak, akhir sekali baru masukkan hirisan daun kunyit. Sedia untuk dihidangkan, amat sesuai dimakan bersama ketupat.
Selamat Mencuba!

MyEm0.Com

1 comment:

  1. terima kasih ira kerana berkongsi resepi... hari raya pun hampir tiba ... mungkin saat yang baik utk saya cuba resepi kamu ini.. hee hee- cikgu siti

    ReplyDelete