Sunday, July 18, 2010

PERTANDINGAN BLOG 2010 - Entri 6


DODOL

Setelah menonton video di entri saya sebelumnya, saya ingin berkongsi kepada kalian semua resipi dodol tersebut.


Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripada:


  • 1.8 kg tepung pulut
  • 300 gm tepung beras
  • 3.6 kg gula melaka
  • 12 biji kelapa parut
  • 15 helai daun pandan
Cara penyediaan:
  1. Bancuh tepung beras dan tepung pulut dengan santan.
  2. Setelah itu tapis ke dalam kuali besi.
  3. Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan.
  4. Bila telah larut masukkan ke dalam adunan tepung tadi. (Dengan menggunakan api yang perlahan jerangkan adunan ini sambil dikacau dan apabila setengah masak)
  5. Masukkan pati santan dan terus kacau sehingga masak.
  6. Setelah 2 jam dodol tadi dimasak, dodol akan bertukar kepada warna coklat yang pekat sedikit. Dodol tersebut akan mendidih.
  7. Sejukkan dodol dalam periuk yang besar.
  8. Dodol tersebut sudah siap untuk dihidangkan.
~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~.~~

No comments:

Post a Comment