DODOL
Setelah menonton video di entri saya sebelumnya, saya ingin berkongsi kepada kalian semua resipi dodol tersebut.
- 1.8 kg tepung pulut
- 300 gm tepung beras
- 3.6 kg gula melaka
- 12 biji kelapa parut
- 15 helai daun pandan
- Bancuh tepung beras dan tepung pulut dengan santan.
- Setelah itu tapis ke dalam kuali besi.
- Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan.
- Bila telah larut masukkan ke dalam adunan tepung tadi. (Dengan menggunakan api yang perlahan jerangkan adunan ini sambil dikacau dan apabila setengah masak)
- Masukkan pati santan dan terus kacau sehingga masak.
- Setelah 2 jam dodol tadi dimasak, dodol akan bertukar kepada warna coklat yang pekat sedikit. Dodol tersebut akan mendidih.
- Sejukkan dodol dalam periuk yang besar.
- Dodol tersebut sudah siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment